Ahad, 3 Jun 2012

3.cara penghasilan-colour


3.Kaedah dan Cara Penghasilan
         
    Tenaga kerja seramai 300 di perlukan untuk bahagian dan mempunyai sepuluh bahagian termasuk sebelum dan selepas pembungkusan; lihat seperti berikut:


         
1)      Bahagian Pemeriksaan(1): 20orang tenaga kerja
2)      Bahagian Lobi Plastik(1): 20orang tenaga kerja
3)      Bahagian Mengumpul Bekas Roti(1):50orang tenaga kerja
4)      Bahagian Mengepek (1) :20orang tenaga kerja
5)      Bahagian Pemeriksaan(2): 20orang tenaga kerja
6)      Bahagian Lobi Plastik(2): 20orang tenaga kerja
7)      Bahagian Mengumpul Bekas Roti(2):50orang tenaga kerja
8)      Bahagian Mengepek(2):20orang tenaga kerja
9)      Bahagian Laporan (1) dan (2) :10orang tenaga kerja
10)  Bahagian Pendokumentasian (1) dan (2):70orang tenaga kerja
                           
                     Jumlah : 300 orang tenaga pekerja






                                  SENARAI   BAHAN
                                  
                                        BIJI-BIJIRIN

Senarai bahan yang digunakan untuk menghasilkan roti High5:

  • 1.    GANDUM MERAH
  • 2.    BIJI BIJIAN
  • 3.       BIJI RAMI
  • 4.      BIJI BUNGA MATAHARI
  • 5.      ITRITICALE LENGKAP
  • 6.      OAT TULEN LENGKAP
  • 7.      MILET
  • 8.      JAGUNG
  • 9.      EMPING GANDUM SPELT LENGKAP
  • 10.  BARLI
  • 11.  BERAS PERANG
  • 12.  RAI LENGKAP


        Senarai peralatan yang di gunakan adalah alat mengisar, membakar, membentuk dan tekstur roti.Semua peralatan berasal dari German dan telah menggunakan wang sejumlah 20 000 untuk membeli segala bahan dan peralatan.Manakala cara memprosesnya adalah menggunakan 100% mesin termasuklah timbangan , sukutan dan ukuran bahan.Kecuali, bahagian yang di khaskan untuk tugas pekerja.

      High5 Silver Bird sdn.bhd menggunakan langkah-langkah mengawal mutu dengan menggunakan “Quality Control Machine” dari German.Di samping itu, tabiat mengemas kini sentiasa dilakukan agar kawalan mutu dan kualiti barang terjamin.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan